3D printen kosten

Omdat 3D printen een hele nieuwe service is, is er vaak vraag naar de 3D printen kosten. Je eigen ontwerpen laten printen is natuurlijk leuk, maar wat voor prijskaartje hangt hier nu eigenlijk aan? En moet je voor deze luxe de 3D printen kosten berekenen van een geheel nieuwe 3D printer of kun je ook gebruik maken van een 3D print service? Hieronder staan speciaal voor u wat zaken op een rijtje over 3D printen kosten.

3D printen kosten: 3D printers

De eerste 3D printen kosten waar men aan denkt, zijn de kosten om zelf een 3D printer aan te schaffen. Er bestaan kant en klare 3D printers, maar ook printers om zelf in elkaar te zetten. De bouwpakketten zijn vaak goedkoper dan de kant en klare printers en kosten rond de €400. De 3D printen kosten van een kant en klare printer lopen uiteen van €500 tot €1500.

3D printen kosten: materiaal

Met alleen een 3D printer bent u natuurlijk nog niet helemaal klaar. Zoals een gewone printer inkt nodig heeft, print een 3D printer met plastic materiaal. Dit materiaal wordt geleverd in speciale cartridges. Binnen het kostenplaatje moet u denken aan 3D printen kosten van ongeveer €70 euro per cartridge. Er bestaan daarnaast ook speciale 3D printers die gebruik maken van een rol met PLA- of ABS-draad, wat we filament noemen. Per kilo van dit materiaal zit u aan 3D printen kosten van rond de €25,-.

3D printen kosten: losse print

Wanneer u niet zelf een 3D printer wilt aanschaffen, kunt u de diensten opzoeken van een drukkerij die speciaal voor u opgestuurde ontwerpen uitprint. De 3D printen kosten hangen dan af van de volgende factoren:

  • 3D printen kosten: Soort materiaal dat wordt gebruikt.
  • 3D printen kosten: Hoeveelheid materiaal in de print.
  • 3D printen kosten: Formaat van de gewenste print.
  • 3D printen kosten: Afwerking van het uiteindelijke voorwerp.

Vaak worden de 3D printen kosten van een losse print op het ontwerp dat u toestuurt speciaal voor u bepaald. Daarom is een totale indicatie van 3D printen kosten vaak lastig te bepalen van tevoren.