3D printing

Het is het toekomstbeeld van het heden, 3D printing. Thuis je eigen ontwerpen maken en meteen in levende lijven kunnen zien. Deze manier van printen is er nu en zal alleen maar groter en populairder worden. Bij 3D printing gaat het om het printen van een fysiek product. Door middel van een digitale tekening, die aan de printer laat zien hoe het object eruit komt te zien, kan het fysieke product worden geprint. Bij 3D printing wordt het fysieke product laagje voor laagje opgebouwd, meestal wordt dit gedaan met plastic. De consument van nu kan zelf producent worden van zijn eigen product met 3D printing. Buiten bedrijven zijn er nu ook steeds meer 3D printers te vinden bij mensen thuis. De kwaliteit van 3D printing is steeds hoger geworden en de techniek steeds voordeliger. Zo is het gebruik van 3D printing voor de consument flink verbeterd.

Toekomst 3D printing

3D printing zal in de toekomst op steeds meer manieren kunnen gebeuren. Zo zijn er verschillende materialen waar men in de toekomst mee kan gaan printen. Zowel thuis als op bedrijven zal 3D printing een steeds groter onderdeel uitmaken van de manier waarop de wereld werkt. De productie zal steeds sneller gaan worden en precies zoals de consument het zelf zou willen hebben. De afmeting, de kleuren en het materiaal, alles kan zelf worden bepaald. De wereld van massaproductie zal langzamerhand gaan veranderen naar een wereld waar individueel produceren centraal gaat staan. 3D printing bestond al langer, maar is steeds populairder geworden omdat het nu ook toegankelijk is voor steeds meer mensen thuis. Voor bedrijven is 3D printing ook een voordeel, omdat ze zich zo van plaatselijke productie kunnen voorzien. Waar het eerst gemaakt werd in bijvoorbeeld China kan de productie nu lokaal worden geproduceerd. Zo kan het product uiteindelijk sneller bij de consument terecht komen.

3D Printing voor de consument

De consument heeft steeds meer te maken met het gebruik van 3D printing, omdat de techniek en kwaliteit veel toegankelijker zijn geworden. Een consument hoeft thuis geen mooie 3D-tekening te kunnen maken voordat hij een digitaal bestand kan maken. Eerst was 3D printing vooral in handen van professionele fabrikanten en ontwerpers, maar tegenwoordig komen we 3D printers ook gewoon tegen bij de consument thuis. Voor een gemiddeld huishouden is 3D printing nu al beschikbaar. Zo bestaan er ook steeds meer programma’s die gebruiksvriendelijk zijn voor de consument om hun eigen ontwerp te maken.